2012. április 15., vasárnap

Electric mister T.

Talán nem okoz nagy meglepetést, hogy a Rom villanyvezetékei és elektromos hálózata nagyon nagyon nagyon rossz állapotban voltak. Minden második konnektor ki volt égve, kátránypapíros alumínium vezetékek voltak a falban, a kapcsolótábla lehet már több világháborút is látott (ha például az olvadó biztosítékból indulunk ki).


És akkor még az esztétikai finomságokról nem is beszéltünk. Hihetetlen, de nincs két azonos villanykapcsoló a lakásban:

Mr. T. múlt héten nekivágott, hogy az új otthonunk ne kapjon lángra, ha mondjuk egyszerre vasalunk és megy a tv... és teljesen új vezetékrendszert épített ki. Horonyvágóval kialakította az új konnektorok és kapcsolók helyét és betette, kigipszelte a konnektor és kapcsoló dobozokat.
Az új 'hálózat' egyik része a nappaliban
A horonyvágó
   
Le gipsz
Mivel már most tudnunk kell, hogy pontosan milyen világítást szeretnénk, ezért a (számomra jóval izgalmasabb :)) lámpaválogatást is elkezdtük. Az első hat spot lámpát meg is vettük (na jó, ez még nem az izgalmas része):
Mérsékelten izgalmas spot
Ami viszont ennél talán érdekesebb, az a tervünk, amiről azt hittük másnak nem jutott eszébe, pedig dehogynem. Szóval színes textil kábelekből és foglalatokból akartunk házilag az ebédlőbe "csillárt" gyártani és amikor Mr. T. színes kábelek után kutatott a neten találtunk egy magyar céget, akik pont ezzel foglalkoznak. Ők a Tilka.

És gyönyörű színes kábeleik vannak, pont amilyeneket szeretnénk, többek között ezeket néztük ki a projekthez:

A végeredmény kb. a kettő elegye lesz (nem találtam kivételesen vonatkozó inspirációt :)):
Ebből az egy szálon egy sima égő rész,
ebből pedig a több színes kábel egy mennyezeti rózsán rész tenné ki a mi lámpánkat
Ha minden igaz, akkor az előszobába is kapunk egy csillárt, amit fehérre és matt aranyra festenénk. Persze szintén színes kábellel tennénk fel... szóval bár csütörtökön még pánikoltam, hogy honnan lesz ennyi lámpánk, mára kezd összeállni a kép :)

És a régi, megörökölt fa csillárt is lefestjük fehérre, a tudomány mai állása szerint ő majd a hálóba kerül:

És mert megérdemeljük, a végére itt az Electric Mistress. 

2 megjegyzés: